Grundig: več kot 70 let kakovosti, inovacij in sloga

 • Heinzelmann

 • 5050W/3 D

MED LETOMA 1945 IN 1954

Grundig je nastal kot tradicionalno nemško podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1945 in je svojo zgodnjo slavo poželo z Grundigovim radiem.

Po drugi svetovni vojni je bila Nemčija v ruševinah in z njo tudi večina radiev, proizvodnjo pa so strogo nadzorovale zavezniške sile. Prodajalec radiev, Max Grundig, je v tem videl priložnost in oblikoval Grundigov radio, imenovan Heinzelmann, ki je bil brez žic in zato uradno ni bil radio.

Heinzelmann je postal prava uspešnica in Grundig je kmalu lahko odprl tovarno. Temu je v kratkem sledil prvi Grundigov televizor, razvit za prvi nemški televizijski kanal, ki so ga začeli predvajati leta1952. Istega leta je Grundig razvil prvi prenosni magnetofon.

Do sredine petdesetih let se je Grundig razvil v največjega proizvajalca radiev v Evropi in je imel proizvodne obrate v Nürnbergu, Frankfurtu in Karlsruheju.

 • 7080 W/3 D

 • UKW-Concert-Boy 58

MED LETOMA 1955 IN 1964

V naslednjem desetletju je Grundig lansiral izjemno zanimive, vrhunske naprave uporabne elektronike, kot so Grundigov prenosni radio tranzistor, prenosni magnetofoni, diktafoni in glasbeni predvajalniki s stereo zvokom.

Leta 1957 je Grundig pridobil večinski delež pri proizvajalcih pisalnih strojev Triumph in Adler. Kot posledica tega je bila ustanovitev največje tovarne za proizvodnjo magnetofonov na svetu v Bayreuthu, Nemčiji. Leta 1960 se je Grundig prvič razširil onstran nemških meja, ko je ustanovil tovarno za proizvodnjo magnetofonov v Belfastu, Severni Irski. Podjetje je ustanovilo še eno tovarno za proizvodnjo magnetofonov v Nürnberg-Langwasserju leta 1962.

Leta 1960 so prišli na trg novi TV-kanali in kot odgovor je Grundig nadgradil svoje televizorje, tako da so omogočili sprejem VHF, obenem pa je bil proizveden tudi prvi brezžični ultrazvočni daljinski upravljalnik.  

Na področju stereo (hi-fi) naprav je Grundig uvedel modularen sistem z ločenimi komponentami (radio, zvočni ojačevalci, gramofoni, ločeni zvočniki in celo 3-D zvočna naprava). Kupci so lahko celo sestavili svojo stereo (hi-fi) napravo in jo vključili v svojo dnevno sobo.

 • Satellite 205

 • T 1000 Color

 • Automatic Cassette Radio C 201 FM

MED LETOMA 1965 IN 1974

Leta 1965 je Grundig ustanovil drugo tovarno zunaj Nemčije, in sicer na Portugalskem. Do naslednjega leta je prodal skupaj 16,5 milijona naprav po vsem svetu.

Leta 1967 je prišla na trg barvna televizija in Grundig je odgovoril z vrsto zanimivih proizvodov. Nova Grundigova tovarna za proizvodnjo televizorjev je začela delovati leta 1969 v Roveretu, Italiji, naslednje leto pa še nova tovarna za proizvodnjo barvnih televizorjev in tovarna za proizvodnjo umetnih materialov v Nürnberg-Langwasserju.

Grundig je leta 1967 predstavil kompakten kasetofon in pozneje še kasetni magnetofon za avtomobile. Leta 1969 je svojim kupcem ponudil prvi stereo (hi-fi) ojačevalnik z vgrajenim izenačevalnikom v Evropi, ki je postal prava uspešnica na trgu. V zgodnjih 70 letih je prišlo do dramatičnih izboljšav na področju zvočnikov, vključno s kvadrofoničnim predvajanjem stereo kanalov.

Druga pomembna novost v teh letih je bil video predvajalnik za domačo uporabo. Grundig je predstavil tudi radio budilke z digitalnim in ne več analognim zaslonom ter nov avtoradio s samodejnim iskanjem postaj.

Leta 1972 je podjetje Grundig GmbH postalo delniška družba Grundig AG. Od tega trenutka je začel Philips, podjetje za elektroniko, postopoma pridobivati vse več delnic Grundiga.

 • Compact System Studio 3000

 • Weltklang WKC 2835 VD

 • Cinema 9000

 • Video 2000

MED LETOMA 1975 IN 1984

V drugi polovici sedemdesetih let je tehnologija na področju avtoradiev močno napredovala. Grundig je predstavil stereo sistem s srednjo valovno dolžino in VHF-sprejemnik, kasetofon, elektronsko funkcijo iskanja postaj in predvajalnik prometne napovedi.

Leta 1978 je Grundig zagnal proizvodnjo v novi tovarni video predvajalnikov v Nürnberg-Langwasserju. Z dvostransko kaseto, ki je hitro popolnoma zamenjala običajne videorekorderje (VCR) z enostranskimi, je Grundig postavil nove standarde za video predvajalnike za domačo uporabo.

Grundig je predstavil prvi barvni projektor v Nemčiji. Leta 1981 so se kupci Grundigovih proizvodov že lahko zjutraj zbujali ob z radio budilko, ki je predvajala izbrano postajo. Leta 1982 je prišla na trg druga generacija elektronskih notesnikov.

S svojo napredno vizijo je Grundig nadaljeval večsistemsko strategijo v video sektorju, saj je proizvedel VHS-videorekorderje in celo serijo aparatov in dodatkov za videotekst.

Do leta 1984 je Philips še povečal svoj delež v Grundigu in Max Grundig mu je prepustil vodenje družbe.

MED LETOMA 1985 IN 1994

Leta 1985 je imela Grundigova nova generacija videorekorderjev inovativen sistem za prikaz položaja traku v realnem času. Poleg tega je Grundig tudi premierno predstavil satelitski televizijski sprejemnik na mednarodnem radiotelevizijskem sejmu.

Grundig je leta 1986 na trgu predstavil prvi barvni televizor množične proizvodnje s 100-Hz tehnologijo. Migetanje na velikih zaslonih je tako postalo stvar preteklosti in nastopil je čas veliko večjih zaslonov. Ta Grundigov televizor je postal prodajna uspešnica in čakalna doba za dostavo televizorja je bila resnično dolga.

Leta 1988 je Grundig sodeloval v evropskem raziskovalnem projektu s ciljem razvoja združljivega HDTV-standarda z VHS-videorekorderjem.

Decembra 1989 je v svojem 81. letu starosti preminil ustanovitelj Grundiga, dr. Max Grundig.

V zgodnjih 1990 letih je Grundig sodeloval pri razvoju novega prizemnega digitalnega videoradiodifuzijskega (DAB) sistema. Grundig je predstavil prvi DAB-sprejemnik leta 1994.

Grundig je leta 1991 nadaljeval z razvojem raznovrstnih proizvodov in tako vstopil na trg telefonske opreme z brezžičnim telefonom.

Leta 1993 je Grundigov televizor dobil novo tehnologijo, vključno s formatom slike 16:9 za prenos signala ter najnovejšimi zasloni nizke refleksije, na katerih se ne nabira prah in ki zagotavljajo enkratno ostrino slike.

Hkrati je Grundig uvedel tudi sistem ASIS za hotelsko komunikacijo, ki hotelskim gostom ves čas nudi storitve, varnost, zabavo in informacije.

Do leta 1993 je Philips prevzel popoln ekonomski nadzor nad Grundigom.

Leta 1994 je Grundig lansiral globalno uspešnico: brezžično stereo (hi-fi) kombinacijo z infrardečimi signali.

 • Planatron

 • DCR 200 DAB

 • Fine Arts

 • OVATION CDS 6380 S

MED LETOMA 1995 IN 2004

Leta 1995 in 1996 je Grundig uvedel nove revolucionarne proizvode: od 3-D zvočnih sistemov, televizorjev z interaktivnim vodenjem uporabnika in vse do najmanjšega satelitskega sprejemnika na svetu. Televizor s tankim zaslonom Planatron so lahko kupci obesili na steno tako kot sliko in ga uporabili za multimedijske aplikacije z vrhunsko kakovostjo slike in zvoka. Kmalu zatem je prišel na trg Grundigov pametni televizor z internetno povezavo.

Grundig je napredoval tudi na področju digitalnih diktafonov z novo programsko opremo za prepoznavo glasu, imenovano VoiceOffice mobil, lansirano leta 1998.

V letih 1997 in 1998 je nastopil konec Philipsove prisotnosti v Grundigu, saj je Grundig prekinil partnerstvo zaradi nezadovoljivih rezultatov poslovanja in upada Philipsove globalne prisotnosti na področju uporabne elektronike.

Konec junija 2000 se je sedež podjetja preselil iz Fürtha v Nürnberg-Langwasser. Grundig je investiral več kot 50 milijonov nemških mark v nove stavbe in infrastrukturo.

Grundig je že v zgornji fazi zaznal ogromen potencial v MP3-tehnologiji in tako na tem področju postal eden izmed vodilnih na trgu. Z lansiranjem več kot 40 novih proizvodov na sejmu uporabne elektronike in aparatov za dom IFA leta 2001 je vstopil v prihodnost multimedijske informacijske zabave. Grundigovi televizorji in DVD-predvajalniki so postavili nove smernice v tehnologiji, sofisticiranih dizajnih, interakciji in modularnosti v sistemih za domači kino.

Avtomobilski stereo (hi-fi) sistem se je še naprej razvijal in na ženevskem avtomobilskem salonu leta 2001 so bili predstavljeni najnovejši Grundigovi radio sistemi, vključno z avtomobilsko navigacijo in digitalnim radiem.

Aprila 2003 je moral Grundig AG zaradi hitro rastočih stroškov proizvodnje, izjemne zmede v cenah na evropskem trgu in velike konkurence vložiti predlog za postopek zaradi nesolventnosti.

A Grundigovi predani zaposleni so uspeli doseči cilje, ki so celo močno presegli tiste, ki so jih določili upravitelji. Posledično je 1. maja 2004 začel poslovati Grundig Intermedia GmbH’s s sedežem v Nürnbergu. Po intenzivnih pogajanjih je bil rešen oddelek Home Intermedia System podjetja Grundig AG, vključno s klasičnimi Grundigovimi sektorji domače zabave, raziskav in razvoja ter storitvenih dejavnosti.

Tudi drugi sektorji podjetja z dolgo tradicijo so preživeli postopek nesolventnosti in Grundigovo ime se je ohranilo kot Delphi Grundig Grundig Car InterMedia System GmbH, Grundig SAT Systems GmbH in Grundig Business Systems GmbH.

V teh letih je Grundig še naprej proizvajal vrhunske stereo (hi-fi) in televizijske proizvode s tehnološko dovršenim zvokom, izjemno kakovostjo slike in brezžičnim prenosom po vsej hiši, s čimer je bilo gledanje televizije na Grundigovih sprejemnikih resnično edinstvena izkušnja.

 • GEBM 34000 XP

OD LETA 2005 DO DANES

Leta 2007 je postal Grundig Intermedia GmbH del podjetja Arçelik A.Ş., proizvajalca bele tehnike, ki je del na seznamu Fortune 200 vodilnega konglomerata Koç Holding, ki kotira na borzi. Arçelik je turško podjetje, ki ima 27.000 zaposlenih in 14 različnih proizvodnih obratov v šestih državah po vsem svetu. S svojimi desetimi blagovnimi znamkami Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy in Altus prodaja proizvode v več kot 130 državah.

Med letoma 2011 in 2015 je bil Grundig uradni tehnološki partner nemške nogometne lige in leta 2013 je znamka prejela pravice poimenovanja za nürnberški stadion.

Danes je Grundig eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev uporabne elektronike, malih električnih aparatov in velikih hišnih aparatov. S širitvijo svoje ponudbe proizvodov v sektor bele tehnike leta 2013 je postal edina evropska znamka, ki ponuja celoten nabor proizvodov uporabne elektronike.

Sedež podjetja je v Istanbulu, kjer je trenutno 140 zaposlenih, v celotnem Grundigu v več kot 65 državah pa je zaposlenih 1600 oseb.

Danes Grundigova ponudba proizvodov obsega vse od MP3-predvajalnikov, do 65-palčnih 3-D LED-pametnih televizorjev, naprav za oblikovanje pričeske in sesalnikov, pečic, pomivalnih strojev in pralnih strojev. Grundig prejema najvišje ocene nemške organizacije za testiranje potrošniških proizvodov.

Grundig se osredotoča na inovacije, kakovost, širjenje ponudbe proizvodov in nove naložbe.

Skoči na vrh